Kredit Prokop gradi

Bez autora
Nov 28 2010

Železnice Srbije bi do 1. marta trebalo da završe projekte za rekonstrukciju pruga Beograd-Bar i Valjevo-Loznica i izgradnju železničke stanice Prokop, kako bi mogle da dobiju ruski kredit vredan 800 miliona dolara. Prethodno je potrebno da država za ove projekte izdvoji 16,2 miliona evra. Ukoliko obezbedi taj novac, prvi radovi mogli bi da počnu sledeće jeseni. Ruski partner, na osnovu projekata, želi da oceni koliko će biti angažovano njihovih, a koliko srpskih preduzeća. Po sličnom principu, Rusi već rade pruge u Libiji i Iranu. Oni se oslanjaju na domaću radnu snagu i materijal, ali su šine, skretnice i oprema iz Rusije. Sa ruskom stranom treba precizirati cene koje ne smeju biti veće od tržišnih. Oni raspolažu tehnologijama i opremom koja je po evropskim standardima. Naši partneri biće građevinske kompanije iz sastava ruske železnice, koje imaju sve reference da realizuju ovu vrstu radova.

Kredit Prokop gradiAko Srbija završi projekte rekonstrukcije pruga, dobiće ruski kredit od 800 miliona dolara. Taj kredit je jedina nada da se gradnja Beogradskog železničkog čvora, započetog 1977. godine, pokrene sa mrtve tačke, kažu u Železnici.

Železnice Srbije bi do 1. marta trebalo da završe projekte za rekonstrukciju pruga Beograd-Bar i Valjevo-Loznica i izgradnju železničke stanice Prokop, kako bi mogle da dobiju ruski kredit vredan 800 miliona dolara.

Prethodno je potrebno da država za ove projekte izdvoji 16,2 miliona evra. Ukoliko obezbedi taj novac, prvi radovi mogli bi da počnu sledeće jeseni. Ruski partner, na osnovu projekata, želi da oceni koliko će biti angažovano njihovih, a koliko srpskih preduzeća.

Po sličnom principu, Rusi već rade pruge u Libiji i Iranu. Oni se oslanjaju na domaću radnu snagu i materijal, ali su šine, skretnice i oprema iz Rusije. Sa ruskom stranom treba precizirati cene koje ne smeju biti veće od tržišnih.

"Oni raspolažu tehnologijama i opremom koja je po evropskim standardima. Naši partneri biće građevinske kompanije iz sastava ruske železnice, koje imaju sve reference da realizuju ovu vrstu radova", rekao je direktor preduzeća "Železnice Srbije" Milovan Marković.

U Železnici kažu da je ruski kredit jedina nada da se gradnja Beogradskog železničkog čvora, započetog još 1977. godine, pokrene sa mrtve tačke. To bi bila prva faza koja obuhvata novu stanicu Zemun, terminal Makiš i završetak Stanice Beograd Centar.

Direktor "Beogradskog želeničkog čvora" Milutin Milošević kaže da je potrebno završiti još šest koloseka, tri perona i staničnu zgradu.

"Neophodno je povezati tu lokaciju sa pristupnim saobraćajnicama, pre svega sa autopute,", rekao je Milošević.

Kako RTS saznaje, Rusi nisu zainteresovani za gornju ploču stanice Prokop, na kojoj će biti moguća gradnja 20.000 kvadrata poslovnog i stambenog prostora, niti za građevinsko zemljište u Savskom amfiteatru, koje se dobija izmeštanjem glavne železničke stanice iz centra prestonice.

To daje šansu domaćim investitorima, jer se oslobađa 80 hektara građevinskog zemljišta u samom centru Beograda.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik